De woning isoleren: dit zijn de mogelijkheden

De woning isoleren: dit zijn de mogelijkheden

Het isoleren van de woning levert veel voordelen op. Betere isolatie verlaagt de energiekosten, en zorgt dat je minder last hebt van tocht in de woning. Isolatie maakt een woning dus zowel comfortabel als duurzaam. Iedereen wil dus wel een goed geïsoleerde woning hebben. Welke mogelijkheden zijn er om dat te realiseren? Lees het hier!

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is het antwoord als je het warmteverlies in de woning aanzienlijk wilt verminderen, en daardoor flink zal besparen op het verbruik voor de verwarming. De spouw is de ruimte tussen binnen-en buitenmuur. Vooral in oudere woningen is er zo’n tussenruimte aanwezig. Die ruimte kan opgevuld worden met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld glaswol, steenwol of PUR-schuim. Het opvullen met isolerend materiaal van de tussenruimte biedt de woning thermische isolatie. Daardoor wordt de warmte in de winter bewaard, terwijl het in de zomer juist lekker koel blijft. Daarnaast werkt spouwmuurisolatie geluidsdempend. Steenwol isoleert geluidstrillingen, waardoor er minder hinder is van geluiden van buitenaf. Bovendien is spouwisolatie redelijk goedkoop, en kan het meestal binnen één dag gerealiseerd worden.

Zolderisolatie

Een kijk op websites van specialisten als Solease toont aan dat er nog meer mogelijkheden zijn om de woning te isoleren. Eén van die mogelijkheden is zolderisolatie. Omdat warmte opstijgt, is de zolder vaak de warmste plek in huis. Zolderisolatie kan helpen om de koelte tijdens de zomer te bewaren. Dit is vooral handig voor zolders die gebruikt worden als slaapkamer of werkruimte. Welke isolatie voor een zolder het beste is, is afhankelijk van het huis en de woonsituatie. Soms is het al voldoende om HR++ glas te plaatsen, terwijl er soms andere maatregelen nodig zijn. Wordt de zolderruimte gebruikt als slaap- of woonkamer, is het raadzaam om het dak van de zolder te isoleren. Dit zal het comfort van de onderliggende ruimtes enorm verbeteren. Wordt de zolder gebruikt als opslagruimte, is vloerisolatie een betere optie. Dat kan echter alleen als de vloer van hout is, zodat er ruimte is die gevuld kan worden met isolatiemateriaal.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is fijn, omdat het de kou tegenhoudt die vanuit de grond opstijgt, waardoor je voeten warm blijven. Vloerisolatie helpt ook om problemen door vocht tegen te gaan. Wat de beste isolatie voor een bepaalde vloer is, is afhankelijk van de constructie van de vloer. Waarvan is de oppervlakte van de vloer gemaakt? Is er vloerverwarming aanwezig? Wat voor vloerbedekking is er? Dat zijn allemaal punten die met een specialist doorgenomen zullen worden alvorens er een plan wordt opgesteld. Vloerisolatie is echter wel mogelijk, ook om een bestaande vloer te isoleren. Om dit te realiseren wordt er purschuim in vloeibare vorm aangebracht, dat zich vanzelf naar de ondergrond vormt. Voor een diepe bodem kan de isolatie toegepast worden door middel van isolatieparels.

Conclusie

Isolatie van de woning levert veel voordelen op. Er zijn veel mogelijkheden om de isolatie te realiseren, afhankelijk van welke ruimte je wilt isoleren. Plan vandaag nog een afspraak met een adviseur in, en zet de eerste stap naar een comfortabelere woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *